Bahan:- 500g daging kambing -tanpa tulang
2 camb minyak
4 biji bawang merah
1 ketul halia
3 camb cili boh
1 camb ketumbar halus
1/2 camt serbuk kunyit
4 biji tomato
1 camt garam
1 1/2 camb air
4 tangkai cili kering - goreng
Bahan rempah :- 1 1/2 camb ketumbar
1 1/2 camb kuit buah pala
4 biji bunga cengkih
2 camb lada hitam
1 batang kulit kayu manis
3 tangkai ciili kering
100g kelapa parut
Caranya:- utk rempah :- goreng bahan ini kecuali kelapa parut .
selepas tu , kisar hingga halus . keluarkan bahan ini
dan masukkan kelapa parut . ketepikan.
- panaskan kuali , goreng bawang , halia , bawang putih
dan cili boh . tumis hingga sedikit garing , masukkan
ketumbar dan serbuk kunyit . goreng sebentar .
- masukkan daging kambing dan masak ia hingga ia
bertukar warna gelap . masukkan bahan rempah tadi.
- gaul rata , masukkan tomato yang di dadu, biar ia
mendidih 20 minit . angkat .
hiaskan dengan hirisan cili merah dan sedikit hirisan halia .
selamat mencuba... (sesuai dengan nasi putih )
No comments:
Post a Comment