Thursday, January 5, 2012

KARI DAGING KAMBING PEDAS



Bahan:- 500g daging kambing -tanpa tulang
            2 camb minyak
            4 biji bawang merah
            1 ketul halia
            3 camb cili boh
            1 camb ketumbar halus
             1/2 camt serbuk kunyit
            4 biji tomato
            1 camt garam
             1 1/2 camb air
            4 tangkai cili kering - goreng
         

Bahan rempah :- 1 1/2 camb ketumbar
                          1 1/2 camb kuit buah pala
                          4 biji bunga cengkih
                          2 camb lada hitam
                          1 batang kulit kayu manis
                          3 tangkai ciili kering
                          100g kelapa parut

Caranya:- utk rempah :- goreng bahan ini kecuali kelapa parut .
                selepas tu , kisar hingga halus . keluarkan bahan ini
                dan masukkan kelapa parut . ketepikan.
              - panaskan kuali , goreng bawang , halia , bawang putih
                 dan cili boh . tumis hingga sedikit garing , masukkan
                 ketumbar dan serbuk kunyit . goreng sebentar .
              - masukkan daging kambing dan masak ia hingga ia
                bertukar warna gelap . masukkan bahan rempah tadi.
             - gaul rata , masukkan tomato yang di dadu, biar ia
                mendidih 20 minit . angkat .
               hiaskan dengan hirisan cili merah dan sedikit hirisan halia .
               selamat mencuba... (sesuai dengan nasi putih )
                         
           
           
          

No comments: