Tuesday, January 24, 2012

SOTO MADURA



Bahan  stok ayam :- 1kg rangka ayam
                               100g dada ayam
                                70g bawang kecil- kisar
                                40g halia- kisar
                                20g bawang putih - kisar
                                20g serbuk sup
                                5g bunga cgkih
                                5g kulit kayu manis
                                5g bunga lawang
                                5g buah pelaga
                                 10g daun bawang
                                 10 g daun saderi
                                 10g cili padi
                                 15g garam
                                 15g serbuk perasa ayam

Bahan untuk hiasan :-100g isi ayam- racik halus
                                 100g daging
                                 10 biji ubi kentang
                                 1/2kg fich kek '                 
                                 200 tauge
                                 100g nasi impit
                                 1 kotak santan (k)
Bahan bergedil:- 300g ubi kentang -goreng
                          50g daun bawang
                          50g bawang
                          5g garam

Caranya:- utk sup ayam:- panaskan minyak, tumiskan bawang
                merah , bawang putih, halia dan rempah lain hingga
                naik  baunya.
              - masukkan serbuk sup dan air, biar mendidih .
                masukkan daun saderi, daun bawang dan sedikit cili
                padi ke dalam stok ayam .
              - biarkan mendidih sekama setengah jam . masukkan
                garam dan serbuk perasa . dan masukkan santan kelapa ,
               -untuk bergedil- kisar semua bahan dan bentukkan ia
                 celupkan ia ke dalam telur dan goreng .
               sedia untuk di hidangkan..
               selamat mencuba....

2 comments:

norlieharumaini said...

santan byk mana..

Linda Cameron said...

maaf ... tertinggal ... santan lebih kurang satu kotak (k) ikut pada byk mana dan kepekatan yg kita suka . terima kasih .