Wednesday, January 25, 2012

PAIS IKAN SIAKAP




Bahan :- 1 ekor ikan siakap
              40g bawang merah - kisar
              40g bawang kecil- kisar
              30g halia- kisar
              20g bawang putih- kisar
              20g kunyit- kisar
              1 helai daun kunyit - hiris nipis
              1 helai daun limau purut
              20g cili kering - kisar
              20g jus asam jawa
              15 garam
              1 helai dun pisang
               sedikit minyak



Caranya:- panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar seperti
                 bawang merah , bawang kecil, halia , daun kunyit
                dan kunyit hingga naik baunya .
               - masukkan pula cili dan kacau hingga pes cil jadi
                 masak.
                 masukkan daun limau purut dan daun kunyit .
               - kacau hingga bahan tersebut sebati. masukkan jus
                 asam jawa garam dan gula .
              - tuangkan sos di atas ikan dan balut dengan daun pisang
                 panggang atau bakar dia atas kuali  hingga masak .
                 selamat mencuba...

No comments: