Sunday, January 22, 2012

LAKSA JOHOR






Bahan :- 500g spagetti- rebus hingga lembut
             1 biji timun - hiris bulat
             sedikit daun kesum- hiris halus
             200g tauge - celur
             sedikit cili merah dan belacan -sambal
             1 biji limau kasturi


Bahan kuah :- minyak
                      5 biji bawang merah- hiris
                      2 ulas bawang putih- hiris
                     2.5cm halia - hiris
                     1 bungkus rempah kari ikan
                     1 liter santan
                     3 batang serai - di titik
                     2.5 cm lengkuas - titik
                    1 hiris ikan parang -belah dua, pggang  3/4 msk dan kisar
                    1/2 liter santan cair
                     5 keping asam gelugor
                     200g udang- rebus
                    sedikit udang kering
                    1/2 biji kelapa parut - kerisek
                    garam



Caranya:- panaskan minyak dan tumiskan bawang merah , bawang
                putih dan halia hingga wangi .
               -masukkan rempah kari ikan dan kacau rata . masukkan
                pati santan , serai dan lengkuas . biar kuah mendidih .
               - masukkan isi ikan yang di kisar , kacau hingga sebati dan
                 biar ia mendidih bari di masukkan santan cair dan asam
                 gelugor.
              - biar ia mendidih sekali lagi baru di masukkan udang ,
                 udang kering , kerisek dan garam.
              - masak hingga kuah pekat di atas api perlahan baru di
                angkat .
                hidangkan spagetti bersama kuah dan bahan lain ,
                selamat mencuba ...
         

No comments: