Sunday, January 22, 2012

MURTABAK SINGAPORE






Bahan inti:- 1 kg daging
                  100g bawang merah- kisar
                   1 1/2 cm halia- kisar
                  50g bawang putih
                  minyak
                  200g rempah beriani
                  garam



Bahan kulit :- 1 kg tepung
                      100g majerin
                     1 biji telur
                     15g garam
                     650cc air



Caranya :- inti :- tumiskan bahan rempah hingga naik baunya.
                       masukkan pula bahan kisar . masukkan garam .
                       masukkan daging yang telah di rebus dulu ke
                       dalam adunan rempah tadi .gaul rata .
             :-kulit :- campurkan semua bahan dan uli hingga jadi doh
                       buatkan bulat2 seperi doh roti canai . tebarrkan
                       doh dan taburkan bawang besar yang telah di
                       cincang bersama telur .
                       taburkan inti dan lipat serta goreng dengan minyak
                        panas .
                       selamat mencuba ....
        

No comments: