Tuesday, January 3, 2012

KARIPAP



Bahan kulit:- 1/2 kg tepung gandum
                    3 camb marjerin-dicairkan
                    1 camb minyak masak
                    garam secukup rasa
                    air ais

Bahan inti:- 5 biji kentang -dadu
                  1 mangkuk daging cincang
                  2 ulas bawang putih
                  4 ulas bawang merah
                  4 camb rempah kari - bancuh dengan air
                  sedikit udang kering
                   sedikit gula
                   garam secukup rasa
                   sedikit daun kari



Caranya:- uli tepung bersama marjerin yang telah di cairkan, minyak
                masak, air ais dan garam secukup rasa .uli hingga rata dan
                adunan sebati.
             - untuk inti:- tumiskan bawang hingga naik bau .
                masukkan rempah kari , daun kari dan bahan lain .biarkan
                masak dan ketepikan.
            - ambil adunan yang telah siap di bancuh dan gelek di atas
               papan canai hingga nipis. tekapkan bentuk bulat pada
               adunan , letakkan inti dan kelimkan .
             - goreng dan hidangkan.
               selamat mencuba....
            
                
                  

No comments: