Sunday, December 11, 2011

IKAN KELI MASAK BERLADA





Bahan:- 6 ekor ikan keli- cuci , dan kelar
            2 batang serai - di ketuk
            3 keping asam gelugur
            1 camb serbuk kunyit
            garam , gula dan serbuk perasa  
            minyak


Bahan kisar :- 7 biji cili merah
                   150g cili padi
                    10 ulas bawang merah
                    3 ulas bawang putih
                   2 biji bawang besar



Caranya:- panaskan minyak dan goreng ikan yang telah di lumurkan
                dengan garam dan serbuk kunyit .
             - goreng hingga ia masak atau garing. toskan .ketepikan.
                panaskan minyak dan tumis bahan yang di kisar bersama
                serai dan asam keping .
             - kacau rata hingga garing dan masukkan gula , garam dan
               serbuk perasa . masak hingga kuahnya sedikit pekat dan
               tuangkan ke atas ikan  dan taburkan dengan hirisan
               bawang yang telah di hiris nipis (bulat )
               selamat mencuba....












linda cameron 2011
                  

No comments: