Bahan:- 6 ekor ikan keli- cuci , dan kelar
2 batang serai - di ketuk
3 keping asam gelugur
1 camb serbuk kunyit
garam , gula dan serbuk perasa
minyak
Bahan kisar :- 7 biji cili merah
150g cili padi
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Caranya:- panaskan minyak dan goreng ikan yang telah di lumurkan
dengan garam dan serbuk kunyit .
- goreng hingga ia masak atau garing. toskan .ketepikan.
panaskan minyak dan tumis bahan yang di kisar bersama
serai dan asam keping .
- kacau rata hingga garing dan masukkan gula , garam dan
serbuk perasa . masak hingga kuahnya sedikit pekat dan
tuangkan ke atas ikan dan taburkan dengan hirisan
bawang yang telah di hiris nipis (bulat )
selamat mencuba....
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment