Friday, December 30, 2011

ASAM LAKSA



Bahan:- 1kg laksa
             1kg ikan kembung- rebus dn kisar
            

Bahan A:- 300g pes cili
                100g belacan
                100g serai
                1 kuntum bunga kantan
                100g daun kesum
                200g asam keping
                garam secukup rasa



Bahan hisan:-nanas- hiris
                    timun- hiris
                    bawang- hiris
                    bunga kantan- hiris
                    cili- hiris
                    telur rebus
                    limau nipis
                    petis udang (otak udang)


Caranya:- rebus laksa, angkat dan toskan
                 rebus ikan dan kemudiam amik isinya dan kisarkan .
              - masukkan isi ikan tadi ke dalam air rebusan .
                kemudian masukkan bahan A ,
             - setelah mendidih masukkan garam secukup rasa.
                masukkan laksa dalam mangkuk bersama dengan bahan
                hiasan dan tuangkan kuah .
                sedia untuk di hidangkan
                selamat mencuba....

No comments: