Bahan untuk kulit:- 1/2 kg tepung gandum
1 biji telur
sedikit garam
sedikit air
pewarna kuning
sedikit minyak
Bahan inti:- 2 biji ubi keledek - dadu kecil
3 ekor ikan kembung - rebus dan ambil isinya
3 camb serbuk kari ikan
3 biji bawang besar -dadu
gula , garam dan serbuk perasa
Caranya :- untuk kulit:- bancuh tepung gandum dengan air, garam , telur
hingga sebati . masukkan sedikit pewarna kuning .
leperkan seperti lempeng nipis2.
- kemudian masak dlm kuali dengan sedikit minyak
seperti lempeng .
untuk inti:- tumis bawang besar , masukkan serbuk kari dan gaul
rata hingga wangi , masukkan keledek , garam dan
gula . masak hingga keledek lembut dan kering .
masukkan isi ikan dan gau rata .
selamat mencuba ..
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment