Bahan :- 500g ayam- potong
3 camb cili giling
2 biji bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih- kisar
lengkuas sebesar ibu jari- kisar
halia sebesar ibu jari- kisar
kunyit hidup sebesar ibu jari- kisar
3 batang serai- kisar
500g santan pekat
2 camb kerisek
1/4 camt serbuk ketumbar
2 helai daun imau purut- hiris
2 helai daun kunyit- hiris
garam dan serbuk perasa
Caranya:-tumiskan bahan yang telah di kisar bersama cili giling dan
serbuk ketumbar .
- setelah garing , masukkan ayam dan santan pekat , kacau
rata .
-biarkan bahan tadi kering perlahan2
kemudian masukkan kerisek , serbuk perasa , garam
dan kacau sebati..
- biar 10 minit dan masukkan hirisan daun limau purut
dan dun kunyit , sedia untuk di hidangkan,,
selamat mencuba...
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment