Wednesday, December 21, 2011

RENDANG AYAM





Bahan :- 500g ayam- potong
              3 camb cili giling
              2  biji bawang besar - kisar
              2 ulas bawang putih- kisar
              lengkuas sebesar ibu jari- kisar
              halia sebesar ibu jari- kisar
             kunyit hidup sebesar ibu jari- kisar
             3 batang serai- kisar
             500g santan pekat
             2 camb kerisek
             1/4 camt serbuk ketumbar
             2 helai daun imau purut- hiris
             2 helai daun kunyit- hiris
             garam dan serbuk perasa





Caranya:-tumiskan bahan yang telah di kisar bersama cili giling dan
               serbuk ketumbar .
             - setelah garing , masukkan ayam dan santan pekat , kacau
               rata .
             -biarkan bahan tadi kering perlahan2
               kemudian masukkan kerisek , serbuk perasa , garam
               dan kacau sebati..
             - biar 10 minit dan masukkan hirisan daun limau  purut
               dan dun kunyit , sedia untuk di hidangkan,,
              selamat mencuba...










linda cameron 2011
          

No comments: