Saturday, December 31, 2011

MI BANDUNG





Bahan:1kg mee kuning - celur
          150g minyak
          300g sos cili
          4 liter air stok ayam
         150g tepung jagung
         5 biji telur ayam
         100g cili merah
         100g daun bawang
         100g bawang goreng        
         garam dan gula secukup rasa


Bahan A:- 100g bawang merah
                50g bawang putih
                100g udang kering
                150g pes cili


Bahan B:- 300g isi ayam
                300g isi udang
                200g sawi
                200g kubis panjang
                300g lobak merah
                200g bebola ikan


Caranya :- panaskan minyak dan tumiskan bahan A.
                 masukkan air stok ayam dan sos cili .
               - setelah mendidih , masukkan garam dan gula secukup rasa .
                  masukkan tepung jagung yang telah di campurkan dengan
                 sedikit air  untuk  memekatkan kuah .
              - masukkan pua bahan B dan gaul rata
                pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuah dan kemudian
                matkan api . masukkan mee daam mangkuk , tuangkan
                kuah .
                sedia untuk di hidangkan..
                selamat mencuba ....

No comments: