Thursday, December 22, 2011

ASAM PEDAS IKAN PARI




Bahan:- 1kg ikan pari -di potong
             30 tangkai cili kering- kisar
             5 ulas bawang putih - kisar
             10 ulas bawang merah - kisar
             1/2 inci halia- kisar
             1 inci kunyit hidup- kisar
             1/2 inci lengkuas - kisar
             100g belacan- bakar dan kisar
              3 batang serai - di titik
              5 keping asam keping
              5 tangkai daun kesum
              1 batang bunga kantan- di potong
              1 helai daun kunyit
              3 helai daun limau purut
              15 biji bendi
              2 biji tomato- belah 4
              5 cawan air
              garam dan serbuk perasa




Caranya:- panaskan sedikit minyak , tumiskan bahan yang telah
                di kisar hingga pecah minyak .
             - kemudian masukkan serai , asam keping serta 5 cawan air .
               kacau bahan tadi hingga mendidih .
             - masukkan ikan pari bersama daun kesum , daun kunyit ,
               bendi , tomato dan bunga kantan .
             - akhir masukkan serbuk perasa dan garam .
                biarkan mendidih dan sedia untuk di hidangkan ..
               selamat mencuba...







linda cameron 2011

           

No comments: