Bahan:- 1kg ikan pari -di potong
30 tangkai cili kering- kisar
5 ulas bawang putih - kisar
10 ulas bawang merah - kisar
1/2 inci halia- kisar
1 inci kunyit hidup- kisar
1/2 inci lengkuas - kisar
100g belacan- bakar dan kisar
3 batang serai - di titik
5 keping asam keping
5 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan- di potong
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
15 biji bendi
2 biji tomato- belah 4
5 cawan air
garam dan serbuk perasa
Caranya:- panaskan sedikit minyak , tumiskan bahan yang telah
di kisar hingga pecah minyak .
- kemudian masukkan serai , asam keping serta 5 cawan air .
kacau bahan tadi hingga mendidih .
- masukkan ikan pari bersama daun kesum , daun kunyit ,
bendi , tomato dan bunga kantan .
- akhir masukkan serbuk perasa dan garam .
biarkan mendidih dan sedia untuk di hidangkan ..
selamat mencuba...
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment