Bahan kuah :- 500g isi ikan tenggiri
200g bawang kecil - kisar
75g bawang putih - kisar
50g kunyit hidup- kisar
12 biji cili merah - kisar
7 biji cili padi- kisar
1/2 inci lengkuas muda
4 keping daun limau purut
5 batang serai - di ketuk
1/2 inci belacan - bakar dan kisarkan
150g udang kering - cuci dan kisar
1/2 liter stok ikan
75g air asam jawa
300g pati santan
garam dan serbuk perasa
Bahan hiasan:- 1kg mee kuning 2 bihun yang telah di rendam dlm air
berserbuk kunyit
300g timun- hiris halus
200g tauge - celur
50g lobak masin hancur
3 biji bawang besar - hiris
2 batang bunga kantan - hiris
5 biji limau kasturi
10 helai daun pudina
Caranya:- campurkan semua bahan rebusan di dalam periuk dan
didihkan dengan api perlahan .
- masukkan pati santan dan bahan perasa apabila kuah
mendidih .
- celurkan mee kuning atau bihun , masukkan ke dalam
mangkuk , tuangkan kuah yang sudah siap ke atas
mee atau bihun tadi.
- hiaskan dengan timun, tauge, lobak masin hancur , bawang
besar , bunga kantan , daun pudina dan limau kasturi .
sedia untuk di hidangkan...
selamat mencuba......
No comments:
Post a Comment