Monday, December 26, 2011

LAKSA JOHOR



Bahan :-1kg ikan kembung
             2 camb udang kering
             1 camt serbuk ketumbar
             2 camb rempah kari daging
             1 senduk pes cili
             1 camt serbuk jintan manis
             1 paket santan
             1 mangkuk air asam jawa
             garam dan gula secukup rasa
             minyak

Bahan sampingan:- spagetti
                             limau kasturi
                             tauge
                             bawang besar
                             timun
                             daun selasih dan daun selom

Bahan sambal belacan:- 5 tangkai cili merah
                                    10 biji cili padi
                                    2 camb air asam jawa
                                    sedikit belacan
                                   1/2 camt garam
                                   1/2 camt gula


Bahan kisar :- 10 biji bawang merah
                       3 biji bawang putih
                       1 inci halia
                        1 inci lengkuas
                       2 batang serai


Caranya:- panaskan minyak , tumiskan bahan kisar hingga nak bau .
                masukkan pes rempah tadi, kacau hingga naik minyak .
             - selepas tu , masukkan santan dan kacau sekali sekala
                hingga mendidih , masukkan pula isi ikan , udang kering
                , air asam jawa dan daun kesom .
            - kacau hingga mendidih , masukkan garam dan gula.
               bila pecah minyak, tutup api .
            - masukkan spagetti ke dalam pinggan , masukkan tauge ,
              bawang, timun , daun selom dan daun selasih .
               letakkan sambal belacan dan tuangkan kuah .
              sedia untuk di hidangkan...
               selamat mencuba....

No comments: