Bahan:- 500 g ikan tenggiri - potong dan cuci
1 cawan air asam jawa
1/2 cawan kicap manis
2 camb kicap pekat
3 camb gula
1/2 camt garam dan serbuk kunyit
3 biji cili merah - belah dua
3 biji cili hijau - belah dua
2 biji tomato- belah 4
2 biji bawang besar- ptg bulat
minyak masak
Bahan kisar:- 15 tangkai cili kering -rebus dan kisar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
Caranya:- panaskan minyak , goreng ikan yang telah di lumur
dengan garam dan serbuk kunyit hingga garing .
- angkat dan toskan . panaskan minyak dan tumiskan
bahan yang telah di kisar hingga garing.
- masukkan air asam jawa , kicap , garam , gula dan
serbuk perasa. kacau hingga masak dan hingga pekat.
-akhir masukkan ikan yg telah di goreng tadi , cili, tonato
dan bawang besar . gaul rata dan sedia di hidangkan .
selamat mencuba.....
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment