Thursday, December 29, 2011

ROJAK INDIA @ PASSEMBUR



Bahan:- 300g tauge- celur
             1 biji sengkuang - hiris panjang
             2 biji timun- hiris panjang
             5 keping tauhu goreng - ptg 6
             3 kepng cucur udang - potong 6  ikut size
             3 biji telur rebus - potong 6
             3 biji keledek - lecek
             #bleh juga tambahkan - kentang - rebus, gaul garam ,kunyit
                                                  goreng
                                              


Bahan untuk kuah :- 300g kacang tanah- goreng dan tumbuk
                                20 tangkai cili kering - di jadikan pes cili
                               20 ulas bawang merah - kisar halus
                               5 ulas bawang putih
                               2 cawan air asam jawa
                               3 camb gula pasir
                              4 camb minyak masak
                              sedikit garam


Caranya:- panaskan minyak dan tumis bahan yg di kisar , masukkan
                kacang dan air asam jawa .
              - masukkan keledek , gula dan garam .masak hingga
                mendidih sambil di kacau perlahan2.
             - hidangkan bersama sayuran dan tuangkan kuah di atasnya
               semasa nak di hidangkan..
               selamat mencuba ...

No comments: