Bahan A:- 100g yogurt
400g pati mangga
700g krim
15g serbuk gelatin - cairkan
100g gula
200g span vanila -cara buatnya pd bahan B
Bahan B:- 3 biji telur
75g gula kastor
1.25ml esen vanila
75g tepung gandum
1 camb air panas
Bahan C:- 3 biji mangga
200g jem aprikot - di masak hingga cair
200g kacang badam
Cara buat bahan A:- pukul krim hingga naik dan asingkan ke tepi .
masukkan adunan dalam mangkuk seperti
pati mangga, gula, yogurt dan gelatin.
- kacau krim hingga sebati dan masukkan span
vanila dalam loyang adunan .
- simpan peti sejuk semalaman.
Cara buat bahan B:- ayak tepung , asingkan kuning dan putih telur .
pukul kuning telur bersama gula dan esen vanila
hingga kembang .
- pukul putih telur hingga berbuih .
campurkan kuning telur serta air panas dan pukul
hingga sebati.
-masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul
rata . siapkan dulang pembakar yang di sapu sedikit
mentega .
- masukkan adunan tadi ke dalamnya dan bakar suhu
200c , selama 30 minit.
Cara buat bahan C:- letakkan lapisan mousse di atas kek . sapukan
jem aprikot di atas kek hingga rata .
- hiaskan dengan kacang badam dan hirisan mangga.
sedia untuk di hidangkan...
selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment