Bahan :- 1 ekor ayam
1/2 periuk air
1 inci lengkuas - kisar
3 batang serai - kisar
3kuntum bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 ulas bawang putih -kisar
3 biji buah keras- kisar
7 biji bawang merah - kisar
garam dan gula secukup rasa
Bahan sampingan :- nasi impit - dadu
tauge
kubis
suhun di goreng
daun bawang - hiris
daun sup- hiris
Bahan bergedel:- 6 biji kentang
1 mangkuk kecil daging kisar
1 biji telur
1 camt lada hitam
2 biji telur- untuk di celup
minyak
garam secukup rasa
Bahan sos cili padi:- 10 biji cili padi
2 biji cili hijau
2 camb kicap manis
1/2 camt garam
gula secukup rasa
Caranya:-rebus ayam hingga mendidih . panaskan minyak , tumiskan
lengkuas, serai , bunga lawang dan bunga cengkih hingga
naik bau.
- tuang bahan yang di goreng tadi ke dalam rebusan ayam
tadi. masukkan pula buah keras , garam dan gula secukup
rasa. biarkan mendidih .
- keuarkan ayam , siat2 kan isinya sementara tulangnya di
masukkan semula ke dalam kuah sup tadi.
- masukkan 1/3 bawang merah goreng dan serbuk lada
hitam, biar a mendidih .
- untuk bergedel;- satukan kentang , daging , lada hitam
dan telur . ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat
leper.
- kemudian celuokan bergedel dalam telur , goreng hingga
masak .
untuk sos cili padi:- campurkan cili , kisar dengan kicap
dan sedikit garam serta gula. gaulkan sebati .
- masukkan nasi impit dengan suhun ke dalam mangkuk ,
letakkan isi ayam , tauge , daun bawang , daun sup
dan kubis. curahkan sup dan taburkan bawang goreng
ke atasnya. sedia untuk di hidangkan..
selamat mencuba.....
No comments:
Post a Comment