Sunday, December 18, 2011

KARIPAP SERUNDING IKAN






Bahan: - 1kg tepung gandum
              3 cawan minyak @ 2 senduk marjerin
              1 cawan air
              garam




Bahan inti:- 1 kg ikan kembung - ambil isinya setelah di rebus
                   100g bawang merah- kisar
                   2 batang serai- di kisar
                  1 inci halia- kisar
                   1 cawan santan kelapa
                  gula , garam dan serbuk perasa
                  1 camt halba





Caranya:- untuk membuat kulitnya:- satukan semua dan bancuh , uli
                hingga jadi satu adunan.
              - untuk inti:- tumiskan bawang merah , halia, halba , serai
                 hingga wangi . masukkan isi ikan dan santan .
             - masukkan gula, garam dan serbuk perasa .masak hingga
               inti kering.
            - setelah siap intinya , blehlah di terap adunn kulit tad dan
               terap dengan acuan karipap.
           - sedia untuk di goreng dan di hidangkan.
              selamat mencuba











linda cameron 2011

          

No comments: