Bahan: - 1kg tepung gandum
3 cawan minyak @ 2 senduk marjerin
1 cawan air
garam
Bahan inti:- 1 kg ikan kembung - ambil isinya setelah di rebus
100g bawang merah- kisar
2 batang serai- di kisar
1 inci halia- kisar
1 cawan santan kelapa
gula , garam dan serbuk perasa
1 camt halba
Caranya:- untuk membuat kulitnya:- satukan semua dan bancuh , uli
hingga jadi satu adunan.
- untuk inti:- tumiskan bawang merah , halia, halba , serai
hingga wangi . masukkan isi ikan dan santan .
- masukkan gula, garam dan serbuk perasa .masak hingga
inti kering.
- setelah siap intinya , blehlah di terap adunn kulit tad dan
terap dengan acuan karipap.
- sedia untuk di goreng dan di hidangkan.
selamat mencuba
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment