Saturday, December 17, 2011

CHOCOLATE BROWNIE





Bahan :- 250g coklat masakan
              250g mentega
              5 biji telur
              200g gula
              50g kacang walnut
              150g tepung
              1 skop ais krim vanila
              20g sos coklat




Caranya :- sapukan minyak ke atas kuai berukuran 33x22cm.
                 panaskan kuali tersebut dkm oven 190c.
              -masak air hingga mendidih kemudian letakkan sebiji
               periuk lain dalamnya.
             - masukkan mentega bersama coklat masakan  ke dalam
               periuk , dan kacau hingga cair .
            - kacau hingga ia lembut dan biarkan seketika.
              setelah coklat sejuk , masukkan telur, gula dan sedikit
              esen vanila dan pukul pada kelajuan tinggi selama 10 minit .
            - kisar coklat bersama campuran mentega tadi pada
               kelajuan rendah .
            - masukkan tepung dan kisar , kemudian kacau dengan
              walnut .
            - bakar semua bahan tadi selama 30 -35 minit . biarkan
               sejuk sebelum di potong , letakkan hidangan dlm pinggan
               dan hidangkan bersama aiskrim .
               selamat mencuba...











linda cameron 2011

No comments: