Bahan :- 250g coklat masakan
250g mentega
5 biji telur
200g gula
50g kacang walnut
150g tepung
1 skop ais krim vanila
20g sos coklat
Caranya :- sapukan minyak ke atas kuai berukuran 33x22cm.
panaskan kuali tersebut dkm oven 190c.
-masak air hingga mendidih kemudian letakkan sebiji
periuk lain dalamnya.
- masukkan mentega bersama coklat masakan ke dalam
periuk , dan kacau hingga cair .
- kacau hingga ia lembut dan biarkan seketika.
setelah coklat sejuk , masukkan telur, gula dan sedikit
esen vanila dan pukul pada kelajuan tinggi selama 10 minit .
- kisar coklat bersama campuran mentega tadi pada
kelajuan rendah .
- masukkan tepung dan kisar , kemudian kacau dengan
walnut .
- bakar semua bahan tadi selama 30 -35 minit . biarkan
sejuk sebelum di potong , letakkan hidangan dlm pinggan
dan hidangkan bersama aiskrim .
selamat mencuba...
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment