Thursday, December 22, 2011

KARI AYAM



Bahan:-1 ketul kepala ikan merah atau siakap batu
            300g rempah kari ikan
            7 ulas bawang putih- hiris
            10 ulas bawang merah - hiris
            1 camb halba campur
            3 batang serai- di titik
            3 tangkai daun kari
            5 biji cili hijau
            15 biji bendi
            3 biji tomato- belah 4
            2 cawan air
            1 biji kelapa- santan
            5 camb air asam jawa
            garam dan serbuk perasa

'




Caranya:- tumis bahan2 yang telah di hiris bersama rempah kari
                dan halba campur hingga garing bersama 4 camb air .
              - setelah pecah minyak , masukkan 2 cawan air bersama
                bendi dan serai.
             - kacau dan biar hingga ia mendidih .masukkan santan ,
               air asam jawa .
             - kacau sebati dan masukkan kepala ikan , serbuk perasa
               dan garam.
            - biaran  ia mendidih dan akhir masukkan cili hijau serta
               tomato . siap untuk di hidangkan..
                selamat  mencuba....












linda cameron 2011

No comments: