Bahan:-1 ketul kepala ikan merah atau siakap batu
300g rempah kari ikan
7 ulas bawang putih- hiris
10 ulas bawang merah - hiris
1 camb halba campur
3 batang serai- di titik
3 tangkai daun kari
5 biji cili hijau
15 biji bendi
3 biji tomato- belah 4
2 cawan air
1 biji kelapa- santan
5 camb air asam jawa
garam dan serbuk perasa
'
Caranya:- tumis bahan2 yang telah di hiris bersama rempah kari
dan halba campur hingga garing bersama 4 camb air .
- setelah pecah minyak , masukkan 2 cawan air bersama
bendi dan serai.
- kacau dan biar hingga ia mendidih .masukkan santan ,
air asam jawa .
- kacau sebati dan masukkan kepala ikan , serbuk perasa
dan garam.
- biaran ia mendidih dan akhir masukkan cili hijau serta
tomato . siap untuk di hidangkan..
selamat mencuba....
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment