Bahan untuk kuah :- 300g daging lembu -rebus
300g tulang daging -rebus hingga empuk
300g udang- rebus
1 camb kacang tanah - rendam hingga lembut
1 camb kacang dal merah - rebus dan kisar halus
2 biji ubi keledek- rebus dan kisar halus
15 tangkai cili kering - kisar halus
2 camb asam jawa - airnya
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 camb minyak
garam
Bahan sampingan:- 1 1/2 kg mee kuning- celur
600g tauge
5 keping tauhu -goreng, potong nipis
5 biji telur ayam- rebus dan belah 4
bawang goreng
1 tangkai daun bawang - hiris halus
1 tangkai daun sup- hiris halus
sos tomato, kicap dan serbuk lada hitam
Caranya:- daging lembu yang dicuci , di potong kecil . tulangnya
di cuci , sementara udang di buang kulit dan di rebus
semuanya . kemudian udang tu di kisar halus.
-setelah tu , gaulkan udang , kacang tanah , bijan ,
kacang dal dan ubi keledek yang semuanya sudah
di kisar halus
-kemudian tumiskan bawang, setelah itu, masukkan
cili boh . bila naik baunya , tuangkan tulang dan daging
bersama stoknya.
- sesudah tu , masukkan bahan yang sudah di gaul tadi .
akhir, masukkan air asam jawa dan garam .
biarkan menddih . angkat .
sedia untuk di hidangkan...
No comments:
Post a Comment