Bahan:- 1kg isi ayam
Bahan perap:- 2 batang serai
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
2 camb kunyit
4 camb gula
1 camt garam
2 camb minyak masak
Bahan kuah :- 1 kg kacang tanah -goreng tanpa minyak, kisar
separuh haus separuh kasar rendam dengan
2 liter air
Bahan tumis:- 20 tangkai cii kering
2 batang serai
5 biji buah keras
10 biji bawang merah
8 biji bawang putih
1 camb ketumbar
1 keping gula melaka
1 camb air asam jawa
1 camt garam
3 camb minyak masak
1 camb madu
Cara buat sate:- hiris ayam sebesar jari lalu perapkan dengan bahan2
perap selama 2 jam.
- seteah itu bakar dan renjiskan dengan minyak yang
di camour dgn sedikit gula atau madu .
hidangkan bersama hirisan bawang dan timun.
Cara buat kuah:- tumiskan semua bahan hingga naik minyak lalu
masukkan rebusan kacang dan masak hingga agak
pekat .masukkan air asam jawa . dh masak angkat
dan hidangkan.
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment