Bahan :- 1 ekor ikan siakap
air secukupnya utk mengukus ikan
Bahan A:- 3 inci halia
1 biji bawang besar - hiris halus
5 ulas bawang putih - hiris halus
3 tangkai cili api - hiris halus
1 tangkai cili merah - hiris halus
1 biji tomato- belah 4
2 batang serai
1 biji bawang jeruk - hiris halus
2 biji asam boi
1camb sos tiram
Bahan B:-air asam limau
sedikit gula , garam , serbuk perasa
Caranya :- masukkan ikan di dalam kuali bersama air yang
yang secukupnya.
- kukus ikan hingga masak . setelah masak , angkat
ikan tadi berasingan dan letak di dalam bekas yang
di khaskan.
- air lebihan kukusan tu tidak di buang , sebaliknya di
masak bersama bahan A . masukkan bahan B .
- apabila mendidih , angkat dan tuangkan air kukusan
ke atas ikan siakap . sedia untuk di hidangkan.
selamat mencuba
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment