bahan: 1 kg ayam- cuci, toskan, rebus dan siat2 isinya
1 1/2 biji kelapa -ambil santan
10 tangkai cili kering - di kisar
250g bawang merah - di kisar
6 ulas bawang putih - di kisar
2 inci halia- di kisar
5 btg serai- di kisar
1 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
garam , gula
1 camb ketumbar
Caranya :- rebus daging ayam, toskan dan siat2 daging ayam halus2 .
air rebusan ayam bolehlah di gunakan untuk perah kelapa dan
ambil santan untuk 2 gelas besar .
- masukkan santan bersama bahan yg telah di kisar , daun kunyit
dan daun limau purut ke dalam kuali .
- masukkan daging ayam , masakkan atas api sederhana .
masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
- tumbukkan ketumbar yg telah di goreng tanpa minyak dan
masukkan ke dalam serunding yang hampir mengering .
- kacau serunding itu hingga betul2 kering dan angkat . kacau
hingga ia kering .ttp api dan angkat .
- sedia di hidangkan. sesuai bersama dgn lemamg , ketupat , roti
dsb...
selamat mencuba .....
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment