Friday, December 2, 2011

SERUNDING AYAM

bahan: 1 kg ayam- cuci, toskan, rebus dan siat2 isinya
          1 1/2 biji kelapa -ambil santan
          10 tangkai cili kering - di kisar
          250g bawang merah - di kisar
          6 ulas bawang putih - di kisar
          2 inci halia- di kisar
          5 btg serai- di kisar
          1 helai daun kunyit
          2 helai daun limau purut
          garam , gula
          1 camb ketumbar

Caranya :- rebus daging ayam, toskan dan siat2 daging ayam halus2 .
                 air rebusan ayam bolehlah di gunakan untuk perah kelapa  dan
                 ambil santan untuk 2 gelas besar .
              - masukkan santan bersama bahan yg telah di kisar , daun kunyit
                 dan daun limau purut ke dalam kuali .
             - masukkan daging ayam , masakkan atas api sederhana .
               masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
             - tumbukkan ketumbar yg telah di goreng tanpa minyak  dan
                masukkan ke dalam serunding yang hampir mengering .
             - kacau serunding itu hingga betul2 kering dan angkat . kacau
                hingga ia kering .ttp api dan angkat .
             - sedia di hidangkan. sesuai bersama dgn lemamg , ketupat , roti
               dsb...
               selamat mencuba .....


              
               
linda cameron 2011
          

       

No comments: