bahan: 5kg daging
200ml minyak masak
3 batang kulit kayu manis
10g buah pelaga
10g bunga cengkih
10g bunga lawang
50g serbuk jintan manis
100g serbuk ketumbar
50g jintan putih
12g daun kunyit
12g daun limau purut
500g kerisek
300g cili kering - di kisar
600g bawang besar- di kisar
100g bawang putih - di kisar
100g serai- di kisar
300g lengkuas- di kisar
10g santan
100g gula merah
garam dan serbuk perasa secukupnya
Caranya : - panaskan minyak dan masukkan semua bahan yang
di kisar ke dalam kuali dan tumiskan hingga kekuningan .
- kemudian masukkan semua rempah ratus . masukkan
daging yang di bersihkan dan di hiris .
- masukkan santan dan renehkan hingga daging empuk .
masukkan daun kunyit dan daun limau purut
( hiris halus + carik2)
- masukkan garam dan serbuk perasa . renehkan hingga
ia agak pekat . ttp api dan angkat . hiaskan dengan hirisan
daun kunyit dan sedia di hidangkan ....
selamat mencuba ..........
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment