Friday, December 2, 2011

RENDANG DAGING BEREMPAH


bahan: 5kg daging
          200ml minyak masak
          3 batang kulit kayu manis
          10g buah pelaga
          10g bunga cengkih
           10g bunga lawang
          50g serbuk jintan manis
          100g serbuk ketumbar
          50g jintan putih
          12g daun kunyit
           12g daun limau purut
          500g kerisek
           300g cili kering - di kisar
           600g bawang besar- di kisar
           100g bawang putih - di kisar
           100g serai- di kisar
           300g lengkuas- di kisar
           10g santan
           100g gula merah
           garam dan serbuk perasa secukupnya

Caranya : - panaskan minyak dan masukkan semua bahan yang
                 di kisar ke dalam kuali dan tumiskan hingga kekuningan .
              - kemudian masukkan semua rempah ratus . masukkan 
                daging yang di bersihkan dan di hiris .
             - masukkan santan dan renehkan hingga daging empuk .
               masukkan daun kunyit dan daun limau purut
               ( hiris halus + carik2)
            - masukkan garam dan serbuk perasa . renehkan hingga
              ia agak pekat . ttp api dan angkat . hiaskan dengan hirisan
             daun kunyit  dan sedia di hidangkan ....
              selamat mencuba ..........



linda cameron 2011
       

No comments: