Bahan : 1kg ikan tenggiri
40ml minyak masak
50g pes cili boh
60g bawang merah- kisar
10g daun kesum
25g tomato
25g bendi
25g terung bulat
10g cili hijau
10g cili merah
20g bunga kantan
air asam jawa
sedikit belacan bakar -tumbuk
Caranya: - panaskan minyak dan masukkan bahan pes cili boh
, bawang merah kisar dan juga belacan bakar .
- tumiskan hingga naik bau , masukkan daun kesum
dan bunga kantan . masukkan air asam jawa .
- biar reneh , bila mendidih masukkan ikan tenggiri yang
telah di bersihkan dan di potong .
- apabila ikan dh empuk , masukkan sayur2an seperti
bendi , terung , cili hijau , cili merah dan tomato.
- masukkan garam dan serbuk perasa .. biarkan mendidih
dan tutup api . sedia di hidangkan ...
selamat mencuba ...
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment