Bahan krim kastard : 100g susu segar
250g kuning telur
100g tepung jagung
225g gula
buah2an secukupnya utk hiasan(buah anggur
ceri merah dsb)
Bahan doh manis: 250g ,mentega
250g gula
500g tepung
2 biji telur
Caranya :- DOH MANIS- pukul mentega dan gula hingga kembang ,
masukkan telur satu persatu dan pukul hingga rata.
- akhir masukkan tepung dan uli sebati sebelum
di simpankan di dalam peri sejuk . ketepikan .
UTK KRIM KASTARD- masukkan semua bahan krim
ke dalam periuk dan kacai di atas api sederhana
hingga pekat . bila sudah masak , dinginkan dalam
peti sejuk .
CARA BUAT KULIT TART :- doh td di canai setebal
1/2 cm sebelum di terap bulat.
- kemudian letakkan kulit tart di dalam dulang
acun mangkuk kecik (petty tin) yang sudah
di griskan sebelum di bakar selama 10 minit ,
suhu 180c.
- kulit tart yang sudah masak diisi dengan krim
kastard sebelum di hiaskan dengan buah2an ...
selamat mencuba .......
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment