Bahan A:- minyak masak
udang
bawang putih
cili boh
Bahan B:- 100g kuew teow
30g daun kucai
30g tauge
1 biji telur
2 camb kicap cair
1 camb kicap pekat
Caranya:- tumiskan bahan A , kemudian masukkan bahan B ,
setelah di gaul sebati, last pecahkan telur biarkan ia
dadar sebentar . selepas tu di gaul rata ..
ATAU
Bahan: bawang putih - tumbuk
kicap pekat
kicap cair
sedikit sos tiram
udang - di rebus , stoknya di ketepikan utk di jadikan pes
kuah char keow teow
sedikit kerang
sedikita tauge
sedikit kucai
telur
cili boh
Caranya :- udang di rebus setengah masak dan di ketepikan . stoknya
di ambil untuk di jadikan pes kuah utk char keow teow
-pesnya :- masukkan stok udang tadi ke dalam periuk , dan
masukkan kicap pekat , kicap cair, sos tiram sedikit cili boh.
perasakan
( nk sedap boleh letakkan sedikit taucu kicar )
- cara goreng:- tumiskan bwg putih , masukkan keow teow ,
gaul rata . masukkan pes tadi dan kacau rata . masukkan
kucai , tauge gaul rata .
-pecahkan telur ke atas kuew teow ini dan dadarkan sekejap ,
bila ia nk masak kacaukan . tutup api dan sedia di hidangkan
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment