Tuesday, December 13, 2011

PENANG CHAR KEOW TEOW




Bahan A:- minyak masak
                udang
                bawang putih
                cili boh


Bahan B:- 100g kuew teow
               30g daun kucai
               30g tauge
              1 biji telur
               2 camb kicap cair
              1 camb kicap pekat




Caranya:- tumiskan bahan A , kemudian masukkan bahan B ,
                setelah di gaul sebati, last pecahkan telur biarkan ia
                 dadar sebentar . selepas tu di gaul rata ..



                                       ATAU




Bahan: bawang putih - tumbuk
           kicap pekat
           kicap cair
           sedikit sos tiram
            udang - di rebus , stoknya di ketepikan utk di jadikan pes
                                      kuah char keow teow
            sedikit kerang
           sedikita tauge
           sedikit kucai
           telur
           cili boh


Caranya :- udang di rebus setengah masak dan di ketepikan . stoknya
                 di ambil untuk di jadikan pes kuah utk char keow teow
              -pesnya :- masukkan stok udang tadi ke dalam periuk , dan
                masukkan kicap pekat , kicap cair, sos tiram sedikit cili boh.
                perasakan
                ( nk sedap boleh letakkan sedikit taucu kicar )
              - cara goreng:- tumiskan bwg putih , masukkan keow teow ,
                gaul rata . masukkan pes tadi  dan kacau rata . masukkan
                kucai , tauge gaul rata .
             -pecahkan telur ke atas kuew teow ini dan  dadarkan sekejap ,
              bila ia nk masak kacaukan . tutup api dan sedia di hidangkan







linda cameron 2011
                
          
          

No comments: