Thursday, December 1, 2011

NASI DAGANG WITH AYAM PERCIK

               NASI DAGANG WITH AYAM PERCIK
bahan nasi : beras nasi dagang -rendam semalaman
                  sedikit hirisan bawang (*)
                  sedikit hirisan halia (*)
               ... sedikit halba (*)
                  santan cair (*)
                 sedikit garam, gula
              :- (*) yang bertanda panaskan dlm periuk sekali mendidih
                    dan ketepikan .

caranya :- panaskan kukusan , sediakan periuk kukusan dan tuangkan
               beras nasi dagang yg dh di rendam td . ratakan dan letakkan
               daun pandan .
             - sementara sebelum tu dlm periuk kukusan lapiskan dulu dengan
               daun pisang sebelum masukkan beras nasi dagang .
            - tuangkan sedikit bagi rata adunn santan cair yg telah di panaskan
              tadi dan kukus .
            - kukus dalam 15 minit dan ulang tuangkan adunn santan ini hingga
               beras nasi dagang ni betul2 masak .
            - masa mengukus tutupkan dengan daun pisang utk mewangikan nasi
              dagang . last apabila nasi dagang dh masak betul, tuangkan sedikit pati
              santan pekat (juga di panaskan sikit ) .. ratakan dan ttp api .

                             
                  AYAM PERCIK

bahan : ayam 1/2 ekor - cuci dan toskan
            bawang besar - kisar
           halia sebesar ibu jari- kisar
           sedikit lengkuas - kisar
           3 btg serai- kisar
           cili merah dan cili hijau - kisar
          sedikit kerisek
          sedikit pes cili boh
          sedikit asam keping
        
 santan cair
          santan pekat

caranya : - panaskan periuk , tumiskan bahan kisar hingga naik bau .
                 masukkan pes cili boh dan gaul rata .
              - masukkan ayam dan gaul rata . biar air ayam keluar dan
                agak2 kuahnya sedikit pekat , masukkan santan cair .
              - masukkan asam keping , kerisek dan gaul rata .reneh hingga
                ayam setengah empuk dan kuah agak pekat .
             - apabila kuah hampir pekat masukkan santan pekat , garam ,
               sedikit gula dan serbuk perasa .
             - biar ia mendidih sekali . ttp api .
               sediakan utk di panggang . panggang hngga masak
               sedia di hidangkan . masa utk di hidangkan , kuah ayam percik
               tadi di tuangkan ke atas ayam tadi .
               SELAMAT MENCUBA
<LINDA CAMERON 2011>

No comments: