NASI DAGANG WITH AYAM PERCIK
bahan nasi : beras nasi dagang -rendam semalaman
sedikit hirisan bawang (*)
sedikit hirisan halia (*)
... sedikit halba (*)
santan cair (*)
sedikit garam, gula
:- (*) yang bertanda panaskan dlm periuk sekali mendidih
dan ketepikan .
caranya :- panaskan kukusan , sediakan periuk kukusan dan tuangkan
beras nasi dagang yg dh di rendam td . ratakan dan letakkan
daun pandan .
- sementara sebelum tu dlm periuk kukusan lapiskan dulu dengan
daun pisang sebelum masukkan beras nasi dagang .
- tuangkan sedikit bagi rata adunn santan cair yg telah di panaskan
tadi dan kukus .
- kukus dalam 15 minit dan ulang tuangkan adunn santan ini hingga
beras nasi dagang ni betul2 masak .
- masa mengukus tutupkan dengan daun pisang utk mewangikan nasi
dagang . last apabila nasi dagang dh masak betul, tuangkan sedikit pati
santan pekat (juga di panaskan sikit ) .. ratakan dan ttp api .
AYAM PERCIK
bahan : ayam 1/2 ekor - cuci dan toskan
bawang besar - kisar
halia sebesar ibu jari- kisar
sedikit lengkuas - kisar
3 btg serai- kisar
cili merah dan cili hijau - kisar
sedikit kerisek
sedikit pes cili boh
sedikit asam keping
santan cair
santan pekat
caranya : - panaskan periuk , tumiskan bahan kisar hingga naik bau .
masukkan pes cili boh dan gaul rata .
- masukkan ayam dan gaul rata . biar air ayam keluar dan
agak2 kuahnya sedikit pekat , masukkan santan cair .
- masukkan asam keping , kerisek dan gaul rata .reneh hingga
ayam setengah empuk dan kuah agak pekat .
- apabila kuah hampir pekat masukkan santan pekat , garam ,
sedikit gula dan serbuk perasa .
- biar ia mendidih sekali . ttp api .
sediakan utk di panggang . panggang hngga masak
sedia di hidangkan . masa utk di hidangkan , kuah ayam percik
tadi di tuangkan ke atas ayam tadi .
SELAMAT MENCUBA
<LINDA CAMERON 2011>
sedikit hirisan bawang (*)
sedikit hirisan halia (*)
... sedikit halba (*)
santan cair (*)
sedikit garam, gula
:- (*) yang bertanda panaskan dlm periuk sekali mendidih
dan ketepikan .
caranya :- panaskan kukusan , sediakan periuk kukusan dan tuangkan
beras nasi dagang yg dh di rendam td . ratakan dan letakkan
daun pandan .
- sementara sebelum tu dlm periuk kukusan lapiskan dulu dengan
daun pisang sebelum masukkan beras nasi dagang .
- tuangkan sedikit bagi rata adunn santan cair yg telah di panaskan
tadi dan kukus .
- kukus dalam 15 minit dan ulang tuangkan adunn santan ini hingga
beras nasi dagang ni betul2 masak .
- masa mengukus tutupkan dengan daun pisang utk mewangikan nasi
dagang . last apabila nasi dagang dh masak betul, tuangkan sedikit pati
santan pekat (juga di panaskan sikit ) .. ratakan dan ttp api .
AYAM PERCIK
bahan : ayam 1/2 ekor - cuci dan toskan
bawang besar - kisar
halia sebesar ibu jari- kisar
sedikit lengkuas - kisar
3 btg serai- kisar
cili merah dan cili hijau - kisar
sedikit kerisek
sedikit pes cili boh
sedikit asam keping
santan cair
santan pekat
caranya : - panaskan periuk , tumiskan bahan kisar hingga naik bau .
masukkan pes cili boh dan gaul rata .
- masukkan ayam dan gaul rata . biar air ayam keluar dan
agak2 kuahnya sedikit pekat , masukkan santan cair .
- masukkan asam keping , kerisek dan gaul rata .reneh hingga
ayam setengah empuk dan kuah agak pekat .
- apabila kuah hampir pekat masukkan santan pekat , garam ,
sedikit gula dan serbuk perasa .
- biar ia mendidih sekali . ttp api .
sediakan utk di panggang . panggang hngga masak
sedia di hidangkan . masa utk di hidangkan , kuah ayam percik
tadi di tuangkan ke atas ayam tadi .
bahan : ayam 1/2 ekor - cuci dan toskan
bawang besar - kisar
halia sebesar ibu jari- kisar
sedikit lengkuas - kisar
3 btg serai- kisar
cili merah dan cili hijau - kisar
sedikit kerisek
sedikit pes cili boh
sedikit asam keping
santan cair
santan pekat
caranya : - panaskan periuk , tumiskan bahan kisar hingga naik bau .
masukkan pes cili boh dan gaul rata .
- masukkan ayam dan gaul rata . biar air ayam keluar dan
agak2 kuahnya sedikit pekat , masukkan santan cair .
- masukkan asam keping , kerisek dan gaul rata .reneh hingga
ayam setengah empuk dan kuah agak pekat .
- apabila kuah hampir pekat masukkan santan pekat , garam ,
sedikit gula dan serbuk perasa .
- biar ia mendidih sekali . ttp api .
sediakan utk di panggang . panggang hngga masak
sedia di hidangkan . masa utk di hidangkan , kuah ayam percik
tadi di tuangkan ke atas ayam tadi .
SELAMAT MENCUBA
<LINDA CAMERON 2011>
No comments:
Post a Comment