Saturday, December 3, 2011

SUP DAGING



Bahan :- 1/2 kg daging - rebus terlebih dahulu. potong dan ketepikan

Bahan A( di kisar ):- 3 batang kulit kayu manis
                            3 biji buah keras
                            3 biji buah pelaga
                            1 camt jintan manis
                            bunga cengkih , bunga lawang
                            5 biji gajus

Bahan B:- 3 biji keledek
               3 biji kentang
               4 biji pisang emas @ pisang yg manis
               1/4 hirisan nanas

Bahan C:- 5 ulas bawang merah
              3 biji bawang besar
              halia sebesar ibu jari
              lengkuas sebesar ibu jari
              3 batang serai
              4 camb serbuk kurma
              minyak menumis
              perencah sup
              5 helai daun pandan .

Caranya : - bahan A di cincang halus dan di kisar . selepas itu
                  tumis hingga naik bau . setelah itu , rebus semua
                  bahan B dan kemudian kisar hingga halus .
              - masukkan air rebusan tulang tadi , perencah sup
                bahan A dan bahan B ke dalam periuk dan masak
                seketika
             - setelah itu , ambil semua bahan C dan ptg halus lalu
                di goreng dengan api perlahan .
            - kemudian ambil 1 camb serbuk lada , 1 camb gula
               dansedikit perasa . campurkan bahan ini dalam
               satu cawan dgn air lalu kacau hingga sebati.
            - tuangkan campuran ini ke dalam kuah sup dan 
              biarkan ia masak sebati . akhir masukkan daun
              pandan  utk menaikkan bau sebelum di hidangkan .
            -  tuangkan kuah sup ke dalam daging yg telah di hiris
                 tadi dan taburkan hirisan daun bawang , daun sup
             dan juga bawang goreng .
             selamat mencuba ...







linda cameron 2011
            
 

No comments: