Bahan :- 1/2 kg daging - rebus terlebih dahulu. potong dan ketepikan
Bahan A( di kisar ):- 3 batang kulit kayu manis
3 biji buah keras
3 biji buah pelaga
1 camt jintan manis
bunga cengkih , bunga lawang
5 biji gajus
Bahan B:- 3 biji keledek
3 biji kentang
4 biji pisang emas @ pisang yg manis
1/4 hirisan nanas
Bahan C:- 5 ulas bawang merah
3 biji bawang besar
halia sebesar ibu jari
lengkuas sebesar ibu jari
3 batang serai
4 camb serbuk kurma
minyak menumis
perencah sup
5 helai daun pandan .
Caranya : - bahan A di cincang halus dan di kisar . selepas itu
tumis hingga naik bau . setelah itu , rebus semua
bahan B dan kemudian kisar hingga halus .
- masukkan air rebusan tulang tadi , perencah sup
bahan A dan bahan B ke dalam periuk dan masak
seketika
- setelah itu , ambil semua bahan C dan ptg halus lalu
di goreng dengan api perlahan .
- kemudian ambil 1 camb serbuk lada , 1 camb gula
dansedikit perasa . campurkan bahan ini dalam
satu cawan dgn air lalu kacau hingga sebati.
- tuangkan campuran ini ke dalam kuah sup dan
biarkan ia masak sebati . akhir masukkan daun
pandan utk menaikkan bau sebelum di hidangkan .
- tuangkan kuah sup ke dalam daging yg telah di hiris
tadi dan taburkan hirisan daun bawang , daun sup
dan juga bawang goreng .
selamat mencuba ...
linda cameron 2011
No comments:
Post a Comment