Wednesday, December 28, 2011

KARI KEPALA IKAN MERAH




Bahan:- 5kg kepala ikan merah
            200ml minyak masak
            50g rempah (kayu manis, b lawang, b cgkih , b pelaga)
            300g serbuk kari ikan
            250g bawang merah kecil
            20g bawang putih- kisar
            50g halia- kisar
            10g daun kari
            1kg santan
            10g daun kari
             200ml air asam jawa
             80g tomato
             100g bendi
              200g terung
              50g cili hijau
              50g cili merah
             20g daun parsley



Caranya:- panaskan minyak , masukkan bawang merah , bawang
                putih dan halia ke dalam periuk dan tumiskan hingga
                keperangan.
             - masukkan serbuk kari dan bahan rempah .
               masukkan serbuk kari, cili, santan air asam jawa dan
                gaul selama 3 minit.
            - masukkan kepala ikan merah dan juga sayuran .
               tambahkan serbuk perasa secukupnya .
               sedia untuk di hidangkan ....
           
          

No comments: