Wednesday, December 28, 2011

KEK MANGO MOUSSE





Bahan A:- 100g yogurt
                400g pati mangga
                700g krim
                15g serbuk gelatin - cairkan
                100g gula
                200g span vanila -cara buatnya pd bahan B

Bahan B:- 3 biji telur
                75g gula kastor
                1.25ml esen vanila
                75g tepung gandum
                1 camb air panas

Bahan C:- 3 biji mangga
                200g jem aprikot - di masak hingga cair
                200g kacang badam


Cara buat bahan A:- pukul krim hingga naik dan asingkan ke tepi .
                                masukkan adunan dalam mangkuk seperti
                                pati mangga, gula, yogurt dan gelatin.
                             - kacau krim hingga sebati dan masukkan span
                               vanila dalam loyang adunan .
                            - simpan peti sejuk semalaman.

Cara buat bahan B:- ayak tepung , asingkan kuning dan putih telur .
                                pukul kuning telur bersama gula dan esen vanila
                                hingga kembang .
                            - pukul putih telur hingga berbuih .
                               campurkan kuning telur serta air panas dan pukul
                               hingga sebati.
                           -masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul
                             rata . siapkan dulang pembakar yang di sapu sedikit
                             mentega .
                           - masukkan adunan tadi ke dalamnya dan bakar suhu
                             200c , selama 30 minit.


Cara buat bahan C:- letakkan lapisan mousse di atas kek . sapukan
                               jem  aprikot di atas kek hingga rata .
                             - hiaskan dengan kacang badam dan hirisan mangga.
                               sedia untuk di hidangkan...
                              selamat mencuba....

             

No comments: