Sunday, December 11, 2011

SUP EKOR






Bahan :- 3 ketul ekor lembu
            1 cawan air rebusan sup
            1/4 biji bawang besar
            2 ulas bawang putih
            1/2 biji tomato
            4 tgkai cili api
            sedikit minyak
            sedikit batang sup- hiris halus




Bahan perasa : - 1 camt gula
                         2 camt garam
                         1 camb sos tiram
                         1/2 camb air jus limau nipis
                         1 camt serbuk perasa







Caranya :- panaskan periuk dengan sedikit minyak.tumis bawang
                 putih hingga naik bau . masukkan air rebusan sup
                 berserta dengan ekor daging lembu.
               - masukkan bawang besar , cili api , tomato dan bahan
                 perasa .kacau dan biarkan mendidih ,
              - apabila daging empuk angkat da masukkan ke dalam
                 mangkuk .
                 taburkan dengan sedikit batang daun sup.
                 sedia untuk di hidangkan...
                  selamat mencuba ...












linda cameron 2011

No comments: