Friday, December 23, 2011

KEK COKLAT BROWNIS PANAS DGN AISKRIM VANILA







Bahan kek:-480g gula halus
                  360g lepa mentega
                  20g ovalette
                  6 biji telur
                  330g tepung gandum
                  2 camt soda bikarbonat
                  100g serbuk koko
                   300g susu UHT yang di panaskan bersama air



Bahan sos coklat :- 400g coklat hitam (dark chocolate)
                            500g susu cair UHT




Caranya:- kek:- pukul gula , mentega dan ovalette hingga kembang .
                         masukkan telur dan gaulkan hingga sebati.
                      - masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat .
                        (ayak dahulu 3 kali)
                      - akhir masukkan serbuk koko dan susu yang telah 
                        di panaskan , pukul hingga  rata .
                     - bakar suhu 180c , 40-45 minit ..

Cara membuat sos coklat :- cincang kepingan coklat hingga  hancur.
                                           didihkan susu , masukkan kepingan coklat
                                           kacau hingga larut dan sebati.
                                         - potong kek brownie coklat ikut saiz yg
                                           di kehendaki dan tuangkan sos coklat ke
                                           atas kek .
                                           sedia untuk di hidangkan...
                                          selamat mencuba........










                                           

No comments: