Friday, December 23, 2011

LAKSA THAILAND




Bahan kuah :- 500g isi ikan tenggiri
                      200g bawang kecil - kisar
                      75g bawang putih - kisar
                      50g kunyit hidup- kisar
                      12 biji cili merah - kisar
                      7 biji cili padi- kisar
                      1/2 inci lengkuas muda
                      4 keping daun limau purut
                      5 batang serai - di ketuk
                      1/2 inci belacan - bakar dan kisarkan
                      150g udang kering - cuci dan kisar
                      1/2 liter stok ikan
                      75g air asam jawa
                      300g pati santan
                      garam dan serbuk perasa



Bahan hiasan:- 1kg mee kuning 2 bihun yang telah di rendam dlm air
                                     berserbuk kunyit
                       300g timun- hiris halus
                       200g tauge - celur
                       50g lobak masin hancur
                       3 biji bawang besar - hiris
                       2 batang bunga kantan - hiris
                       5 biji limau kasturi
                       10 helai daun pudina




Caranya:- campurkan semua bahan rebusan di dalam periuk dan
                didihkan dengan api perlahan .
              - masukkan pati santan dan bahan perasa apabila kuah
                mendidih .
              - celurkan mee kuning atau bihun , masukkan ke dalam
                mangkuk , tuangkan kuah yang sudah siap ke atas
                mee atau bihun tadi.
              - hiaskan dengan timun, tauge, lobak masin hancur , bawang
                besar , bunga kantan , daun pudina dan limau kasturi .
                sedia untuk di hidangkan...
                selamat mencuba......
              

                     
                    

No comments: