Sunday, December 11, 2011

AYAM GAJUS





Bahan : 300g isi ayam
            2 camb tepung jagung
            segenggam gajus yang telah di panggang
            lada kering yang di goreng garing , di hiris halus
            1 ulas bawang putih



Bahan A:- 1 biji lada benggala -ptg kecil
              1/2 batang lobak merah- ptg kecil
              1 biji bawang besar- ptg kecil




Bahan B:- 2 camb sos tiram 
              2 camb sos tom yam
              2 camb minyak bijan
             2 camb stok ayam
             1 camt serbuk lada putih
             2 camt gula
             1 camt serbuk perasa





Caranya :- isi ayam di potong halus dan di bersihkan . gaul isi
                 ayam dengan minyak bijan hingga rata .
               - kemudian , gaulkan dengan tepung jagung dan 
                  goreng sehingga separuh masak . toskan .
              - panaskan minyak dan tumiskan bawang putih serta
                bahan A dengan isi ayam yang telah di goreng.
                gaul sebati .
              - tambahkan bahan B dan biar masak seketika hingga
                 isi ayam kelihatan kekuningan .
             - angkat dan letakkan dalam pinggan .taburkan gajus
                dan lada kering di atasnya . sedia di hidangkan..
                selamat mencuba ........











linda cameron 2011
         

No comments: