Wednesday, December 21, 2011

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API DENGAN PUCUK UBI






Bahan:- 500g siput sedut - ketuk hujung nya
            1 ikat pucuk ubi
            10 tangkai cili api - kisar
             kunyit hidup sebesar ibu jari- kisar
             2 biji bawang besar- kisar
            2 ulas bawang putih- kisar
            300g santan pekat
            2 batang serai- di ketuk
            garam dan serbuk perasa




Caranya:-panaskan air hingga mendidih dan masukkan bahan2 yang
               telah di kisar . kacau sebati , setelah mendidih , masukkan
               siput sedut yang telah pun di cuci .
             - biarkan bahan2 tadi sebati , setelah mendidih , baru
               masukkan santan pekat ke dlmnya .
            - kacau sebati bahan tadi dan setelah siput sedut masak,
              masukkan pucuk ubi , sedikit garam dan serbuk perasa.
              setelah mendidih , sedia untuk di hidangkan.
              selamat mencuba......












linda cameron 2011

No comments: