Friday, December 2, 2011

SUP TULANG



Bahan : 1kg tulang - di rebus terlebih dulu dan ketepikan

Bahan A( di kisar ):- 3 batang kulit kayu manis
                             3 biji buah keras
                             3 biji buah pelaga
                             1 camb jintan manis
                             bunga cengkih
                             bunga lawang
                             5 biji gajus

Bahan B:- 3 biji keledek
              3 biji kentang
              4 biji pisang emas @ pisang yg manis
              1/4 hirisan nanas

Bahan C :- 5 ulas bawang putih
               3 biji bawang besar
               halia sebesar ibu jari
               lengkuas sebesar ibu jari
               3 batang serai
               4 camb serbuk kurma
               minyak
               perencah sup
               5 helai daun pandan

Caranya :- Bahan A di blend . selepas itu tumis hingga naik bau.
                 setelah itu rebus semua bahan B dan kemudian
                  kisar hingga halus .
              - masukkan air rebusan tulang td, perencah sup ,
                bahan A dan bahan B ke dalam periuk dan masak
                seketika .
             -setelah tu , ambil semua bahan C dan di potong halus
               lalu di goreng dengan api perlahan .
            - kemudian ambil 1 cab serbuk lada , 1 camb gula
               dan sedikit serbuk perasa .
           - campurkan bahan ini  ke dalam satu cawan air lalu
             kacau hingga sebati.
          - setelah tu tuangkan campuran tadi ke dalam kuah sup
             dan biar reneh seketika  sebelum d masukkan tulang .
           - akhir masukkan daun pandan utk menaikkan aroma
             sebelum di hidangkan.
              taburkan sedikit daun  bawang dan daun sup sebagai
            hiasan..
            selamat mencuba





linda cameron 2011
        
               
         

No comments: