Saturday, December 31, 2011

MI TOMYAM





Bahan :- 50g mee kuning - celur
              1 batang serai
              1 hirisan lemgkuas
              1/4 bawang besar - hiris
              1/2 biji tomato
              2 helai daun limau purut
             2 biji cili api
             1 camb sos tomyam
             1 camb sos tiram
             4 ekor udang
             2 ekor sotong -hiris
             sedikit hirisan ayam
             air limau nipis secukupnya
            garam dan gula secukup rasa
            daun ketumbar - hiasan



Caranya:- masukkan air rebusan sekali dengan ayam, udang ,sotong ,
                lengkuas , bawang besar , cili api, sos tomyam, sos tiram
                sekali dengan garam dan gula.
             - biarkan mendidih dan setelah itu masukkan daun limau
                purut dan tomato.
             - angkat kuah dan tuangkan kuah ke atas mee yang telah
                di celur serta taburkan daun ketumbar . sedia untuk
                 di hidangkan. selamat mencuba....

No comments: