Sunday, December 11, 2011
GULAI ITIK
Bahan: 1 ekor itik - potong 16 bhgian dan rebus setengah masak
8 ulas bawang merah- kisar
50g bawang putih- kisar
50g halia- kisar
1 tangkai daun kari
150g serbuk kari ayam- bncuh dgn 3 cwn air panas
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga
1/2 cawan minyak masak
300g-500g kerisek
1 biji kelapa - santan
5 biji kentang- belah 4
5 biji cili merah- belah dua
garam, gula dan serbuk perasa
Caranya:- panaskan minyak dalam periuk dan masukkan daun kari ,
kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang . bila
naik bau masukkan bawang merah , bawang putih ,
dan juga halia . masak hingga kekuningan.
- masukkan pula serbuk kari yang telah di bancuh dengan
air . bila rempah kari sudah masak dan naik minyak ,
baru masukkan itik dan kentang . reneh seketika .
- masukkan santan dan serbuk perasa , kemudian masukkan
sedikit garam dan gula. apabila daging itik hampir masak ,
barulah masukkan kerisek , biar mendidih seketika .
kemudian masukkan cili merah .. tutup api dan sedia
di hidangkan...
selamat mencuba ....
linda cameron 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment