Sunday, December 11, 2011

GULAI ITIK








Bahan: 1 ekor itik - potong 16 bhgian dan rebus setengah masak
          8 ulas bawang merah- kisar
          50g bawang putih- kisar
          50g halia- kisar
          1 tangkai daun kari
         150g serbuk  kari ayam- bncuh dgn 3 cwn air panas
         2 inci kulit kayu manis
         5 kuntum bunga lawang
         10 biji buah pelaga
         1/2 cawan minyak masak
         300g-500g kerisek
         1 biji kelapa - santan
         5 biji kentang- belah 4
         5 biji cili merah- belah dua
         garam, gula dan serbuk perasa




Caranya:- panaskan minyak dalam periuk dan masukkan daun kari ,
                kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang . bila
                naik bau masukkan bawang merah , bawang putih ,
                dan juga halia . masak hingga kekuningan.
            - masukkan pula serbuk kari yang telah di bancuh dengan
              air . bila rempah kari sudah masak dan naik minyak ,
               baru masukkan itik dan kentang . reneh seketika .
            - masukkan santan dan serbuk perasa , kemudian masukkan
              sedikit garam dan gula. apabila daging itik hampir masak ,
              barulah masukkan kerisek , biar mendidih seketika .
              kemudian masukkan cili merah .. tutup api dan sedia
               di hidangkan...
             selamat mencuba ....











linda cameron 2011

        

No comments: