Friday, December 9, 2011

KRIM KARAMEL PANDAN




Bahan untuk gula hangus :- 1/2 cawan gula pasir
                                       1/4 cawan air


Bahan untuk puding :- 700ml susu penuh krim/ susu tepung + air
                                            pandan-jdkan anggaran 700ml
                               gula 3/4 cawan
                               sedikit esen vanila
                               1 camb tepung kastard
                               7 biji telur


Caranya:- UTK GULA HANGUS- satukan bahan A dalam
                              loyang bulat anggaran 8"diameter . masak api
                              paling perlahan.
                           - biar gula hancur dan menjadi keemasan , angkat
                             dan biarkan kira2 seminit atau hingga gula hangus
                             sejuk.
               UNTUK PUDING - satukan bahan B , gaul( jangan pukul)
                              sehingga gula hancur kemudian tapis adunan .
                             - pastikan adunan tak berbuih . masukkan ke dalam
                                loyang yang telah ada gula hangus tadi.
                               kemudian kukus 15-20 minit
                              hiaskan dengan hirisan buah plum , anggur dan lemon..
                              selamat mencuba .....










linda cameron 2011

No comments: