Friday, December 9, 2011

TART BUAH-BUAHAN






Bahan krim kastard : 100g susu segar
                              250g kuning telur
                              100g tepung jagung
                              225g gula
                              buah2an secukupnya utk hiasan(buah anggur
                                  ceri merah dsb)
                             

Bahan doh manis: 250g ,mentega
                          250g gula
                          500g tepung
                          2 biji telur



Caranya :- DOH MANIS- pukul mentega dan gula hingga kembang ,
                         masukkan telur satu persatu dan pukul hingga rata.
                        - akhir masukkan tepung dan uli sebati sebelum
                           di simpankan di dalam peri sejuk . ketepikan .
               UTK KRIM KASTARD- masukkan semua bahan krim
                           ke dalam periuk dan kacai di atas api sederhana
                           hingga pekat . bila sudah masak , dinginkan dalam
                           peti sejuk .
              CARA BUAT KULIT TART :- doh td di canai setebal
                           1/2 cm sebelum di terap bulat.
                          - kemudian letakkan kulit tart di dalam dulang
                             acun mangkuk kecik (petty tin) yang sudah
                            di griskan sebelum di bakar selama 10 minit ,
                           suhu 180c.
                       - kulit tart yang sudah masak diisi dengan krim
                         kastard sebelum di hiaskan dengan buah2an ...
                         selamat mencuba .......












linda cameron 2011

No comments: