Friday, December 2, 2011

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI



Bahan : 1kg ikan tenggiri
           40ml minyak masak
           50g pes cili boh
           60g bawang merah- kisar
           10g daun kesum
           25g tomato
           25g bendi
           25g terung bulat
           10g cili hijau
           10g cili merah
           20g bunga kantan
           air asam jawa
           sedikit belacan bakar -tumbuk

Caranya: - panaskan minyak dan masukkan bahan pes cili boh
                , bawang merah kisar  dan juga belacan bakar .
             - tumiskan hingga naik bau , masukkan daun kesum
               dan bunga kantan . masukkan air asam jawa .
             - biar reneh , bila mendidih masukkan ikan tenggiri yang
              telah di bersihkan dan di potong .
             - apabila ikan dh empuk , masukkan sayur2an seperti
             bendi , terung , cili hijau , cili merah dan tomato.
            - masukkan garam dan serbuk perasa .. biarkan mendidih
              dan tutup api . sedia di hidangkan ...
              selamat mencuba ...



linda cameron 2011

No comments: