Bahan A:- 300g ayam @ daging @ kambing - potong dadu
Bahan B:- 1 camt serbuk jintan manis
20g gula merah
3 ulas bawang merah - kisar halus
3 ulas bawang putih -kisar halus
2.5cm halia - kisar halus
2 batang serai -kisar halus
garam secukup rasa
lidi secukupnya
sedikit minya yang di campur sedikit gula
Caranya :- potong bahan A dan ketepikan. gaulkan bahan A dan
bahan B hingga rata dan biarkan selama 1 jam.
(lebih ama di perap lebih sedap )
- cucuk ayam @ daging @ kambing pada lidi buluh (yg
teah di rendam dahulu supaya lidi tak mudah patah )
- bakar sate hingga masak . gunakan serai yang di tumbuk
dan campurkan dengan minyak +gula sebagai bahan
renjisan semasa proses membakar ..
KUAH KACANG
Bahan :- 3.5cm halia -kisar
5 batang serai -kisar ]
lengkuas -sebesar ibu jari di kisar
100ml minyak masak
200g kacang tanah - goreng. setengah di tumbuk halus
setengah di tumbuk kasar
sedikit udang kering -kisar
100g bawang putih - kisar
100g bawang merah -kisar
30g cili kering - kisar
50g gula melaka
400ml air
setengah santan kotak (k)- ikut banyak mana bahan
Caranya :- panaskan minyak , tumiskan bahan kisar hingga naik bau .
kecuali kacang tanah .
- masukkan air dan masukkan kacang tanah . kacau rata .
masukkan gula melaka . renehkan hingga mendidih .,
- bila kuah hampir pekat masukkan santan pekat dan
biarkan ia mendidih sekali lagi , baru masukkan garam
dan serbuk perasa .
* boleh juga kuah ni di sajikan bersama nasi impit cuma
di tambahkan daging cincang . juga sesuai untuk di sajikan
dengan cucur udang .
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment