Friday, February 17, 2012

LAKSA KARI



Bahan kuah:-2 liter santan -dari 2 biji kelapa
                    4 liter air
                    1/2 kg ayam - potong sederhana besar
                    40g udang kering -rendam dan kisar
                    2 kiub stok ayam
                    60ml minyak masak
                    10 biji tauhu pok


Bahan pes :- 4 camb serbuk kari
                    2 camb cili boh


Bahan kisar :- 6 ulas bawang merah
                      5 ulas bawang putih
                      2cm lengkuas
                      3cm kunyit
                      3 batang serai


Bahan hiasan :- 1 biji timun - potong memanjang
                        2 tangkai lada merah - hiris
                        1 labu bawang besar - hiris
                        6 tangkai daun pudina
                        3 biji telur - rebus dan belah dua
                        sedikit taugeh -celur
                        sedikit fish kek - celur
                        sedikit hirisan bunga kantan


Caranya :- tumiskan bahan kisar hingga naik bau .
                 masukkan pes dan kacau hingga terbit minyak .
                 masukkan air dan ayam biar mendidih .
               - masukkan stok ayam dan santan . kacau, masukkan
                  garam dan serbuk perasa .
              - masukkan tauhu pok dan biar masak seketika ,angkat,
                hidangkan bersama spagetti dan bahan lain .
                 selamat mencuba
                        
                       
                 

No comments: