Bahan laksam :- 1/2 paket tepung beras
2 camb tepung gandum
3 liter air suam
sedikit minyak
Bahan ulaman :- 50g tauge
1/2 biji timun
1/2 ikat daun kesum
1/2 ikat pucuk serai kayu
1/2 kuntum bunga kantan
Bahan kuah:-1 liter santan pekat
6 ulas bawang merah -kisar
5 ekor ikan selayang - isinya di kisar
30g lada hitam - kisar
garam secukup rasa
Cara membuat laksam :-campur semua bahan tadi dan kacau
sebati.tapiskan .
- panaskan loyang yang telah di sapu
minyak , ke dalam periuk kukus .,
- tuangkan 2 senduk adunan ke dalam
loyang . kukus hingga 10 minit.
- angkat dan gulungkan . ulang hingga habis.
potong ketika dah sejuk .
Cara kuahnya:-masak santan dengan api perlahan . masukkan
semua bahan kisar dan kacau perlahan2 agar
tidak berketul .
- masukkan garam .
selamat mencuba ....
No comments:
Post a Comment