Friday, February 3, 2012

PUTERI MANDI



Bahan  A:- 250g tepung pulut
                  200ml air
                  sedikit pewarna hijau , merah dan kuning
                 500ml air panas

Bahan B :- 500ml santan
                 150g gula
                 50g sagu
                 1 helai daun pandan
                 50g susu cair

Caranya A:- gaulkan tepung pulut tadi bersama air dan biarkan
                    sebati.
                 - kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian  dan
                    warnakan merah, hijau dan kuning .
                 - bentukkan doh seperti bebola kecil dan masukkan ke
                    dalam air yang mendidih dan toskan,

Caranya B:- masukkan santan bersama dengan gula. masukkan daun
                   pandan dan biarkan mendidih sebentar .
                 - masukkan sagu dan susu cair , kacau sebati. akhir ,
                   masukkan bahan A ke dalam santan .
                   hidangkan..
                   selamat mencuba ...
               

No comments: