Tuesday, February 21, 2012

KETUPAT NASI DAN RENDANG DAGING TOK PERAK




                                          KETUPAT NASI


Bahan:-1 gantang beras
            3 helai daun pandan
            kelongsong ketupat -siap anyam


Caranya :- basuh dan toskan beras . isikan ke dalam kelongsong
                 dengan sukatan suku dari kelongsong .
               - rebus atau kukus ketupat hingga masak .hidangkan
                 bersama rendang , kuah kacang atau serunding .



                                          RENDANG DAGING TOK PERAK


Bahan :-500g daging
             50g bawang
             30g bawang putih
             20g halia muda- kisar
             20g lengkuas
             3 batang serai
             40g cili kering
             2 keping asam keping
             1 helai daun kunyit
             60g kerisek
             100ml santan pekat
             20g minyak masak


Caranya :- tumiskan bahan kisar hingga naik bau . masukkan daging ,
                 santan biarkan mendidih .
              -masukkan asam keping , garam , gula dan kerisek . kecilkan
                api dan kacau hingga pekat .
              - akhir sebelum di angkat taburkan dengan sedikit hirisan
                daun kunyit .
               selamat mencuba ...

No comments: