KETUPAT NASI
Bahan:-1 gantang beras
3 helai daun pandan
kelongsong ketupat -siap anyam
Caranya :- basuh dan toskan beras . isikan ke dalam kelongsong
dengan sukatan suku dari kelongsong .
- rebus atau kukus ketupat hingga masak .hidangkan
bersama rendang , kuah kacang atau serunding .
RENDANG DAGING TOK PERAK
Bahan :-500g daging
50g bawang
30g bawang putih
20g halia muda- kisar
20g lengkuas
3 batang serai
40g cili kering
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
60g kerisek
100ml santan pekat
20g minyak masak
Caranya :- tumiskan bahan kisar hingga naik bau . masukkan daging ,
santan biarkan mendidih .
-masukkan asam keping , garam , gula dan kerisek . kecilkan
api dan kacau hingga pekat .
- akhir sebelum di angkat taburkan dengan sedikit hirisan
daun kunyit .
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment