Bahan nasi :- 1 kg beras siam wangi
200g beras pulut
1 tin susu pati santan
2 tin susu santan cair
15g halba
20 halia - mayang
50g bawang merah- mayang
sedikit garam
Caranya :- campurkan beras siam dengan beras pulut dan rendamkan
5 jam ,
- masukkan beras dalam periuk pengukus dan kukus hingga
separuh nasak .
- masukkan sedikit garam , dan gula ke dalam santan pekat .
bila sudah masak masukkan halba dan bawang merah dan
halia yang sudah di campur sebati
- kacau rata dan hidangkan bersama gulai ikan tongkol.
selamat mencuba ...
GULAI IKAN TONGKOL
Bahan:- 1 ekor ikan tongkol
20g lengkuas
3 helai daun pandan
5 keping asam keping
100g belimbing buluh
10 tangkai cili api
1 camb gula kelapa
30g rempah masak
1 biji santan kelapa
1/2 keping manisan
1/2 cawan minyak
30g cili boh
garam dan serbuk perasa
Bahan kisar:- 150g bawang merah
20g bawang putih
10g halia
10g lengkuas
10g kunyit hidup
5g belacan...
Caranya:- kukus ikan tongkol dengan garam, lengkuas , asam
keping dan daun pandan hingga masak .
- campur bahan kisar dengan rempah dan gula kelapa .
panaskan minyak dan masukkan cili boh. kacau hingga
pecah minyak sebeum masukkan rempah tadi ..
- masukkan santan, manisan , asam keping dan garam
secukup rasa . kacau dan biarkan api perlahan hingga
kuah agak pekat .
- masukkan ikan tadi, buah belimbing dan cili api.. hingga
mendidih . angkat dan hidangkan bersama nasi dagang ..
selamat mencuba ....
No comments:
Post a Comment